Asociația T9: Primăria putea asfalta 10 străzi cu banii cheltuiți la Zilele Turzii

Asociația T9: Primăria putea asfalta 10 străzi cu banii cheltuiți la Zilele Turzii by august 14, 2017 0 comments

Administrația locală ar fi putut asfalta zece străzi precum strada Gheorghe Dima, o stradă care nu e asfaltată de 20 de ani, spune Asociația T9. Cei de la T9 îl acuză pe primarul Cristian Matei că rispește banii turdenilor și cheltuie nejustificat de mult pe o sărbătoare ce ar trebui organizată mai modest.
Asociația civică lasă să se înțeleagă că primarul Cristian Matei are apucături de mic dictator local: se fotografiză cu nevasta la concursuri de tir, are propuneri aberante și infantile de tipul aeroport, helioport sau mutarea Untold la Turda.

Azi e luni, Turda are de plătit 500.000 de lei pentru distracția din weekend. Jumătate de milion de lei care puteau fi investiți, nu cheltuiți în 3 zile”’ scriu cei de la T9 pe site-ul asociației. Anterior, aceștia au cerut informații de la Primărie cu privire la costurile de asfaltare ale străzii Gheorghe Dima și au aflat că modernizarea străzii costă puțin peste 52.000 de lei. Asociația T9 a mai apreciat că primarul Cristian Matei a asfaltat doar două străzi, Decebal și Rapsodiei, în cele 14 luni de mandat.
T9 lasă să se înțeleagă că primarul Turzii are apucături de mic dictator local: organizează evenimente pentru a-și cultiva imaginea, precum concursurile de tir unde se fotografiază cu nevasta, propune investitii de genul aeroportului sau helioportului “pentru avioane mici”, sau lansează idei fanteziste precum mutarea Untold la Turda.

Cât adevăr e în acuzațiile T9? Estimările lui Bogdan Ursuleanu

Asociația T9 vorbește de un eșec al administrației locale atunci când vine vorba de asfaltarea străzilor. Cei de la T9 nu sunt deloc departe de adevăr.
Strategia pe care primarul Cristian Matei o propune pentru Turda e totuși una bine gândită, dar e umflată de aparatul de propagandă și de egoul primarului.

Pe scurt, primarul propune asfaltarea străzilor mari prin intermediul fondurilor guvernamentale și europene, datorită costurilor ridicate ale lucrărilor si, separat, asfaltarea străzilor mici cu bani din bugetul local. În prima categorie intră proiectele propuse prin intermediul Planului de Mobilitate Urbană care face referire la străzile pe care circulă autobuzele de transport în comun și proiectul de asfaltare a străzilor din zona Băilor Sărate, datorită statutului de stațiune baleno.
Ce nu mai spune primarul în mesajele sale publice e faptul că proiectele de asfaltare prin Planul de Mobilitate Urbană nici măcar nu au fost depuse pentru a fi aprobate iar proiectul referitor la statiunea balneo nu a fost incă aprobat. “Am demarat 53 de proiecte”, anunța Cristian Matei în discursul inaugural de la Zilele Turzii, pentru ca doar câteva minute mai târziu să confirme tot el că proiectele majore vor fi depuse spre finanțare doar din 15 septembrie. Demararea celor 53 de proiecte are loc doar în imaginația tot mai bogată a lui Cristian Matei ori, în cel mai fericit caz, la nivelul administraiei locale și nicidecum în urma aprobării finanțărilor. Singura certitudine e asfaltarea străzilor din Zona Industrială.
În ceea ce privește promisiunile privind finanțarea asfaltărilor din bugetul local, acestea nu  sunt onorate complet.
Bugetul inițial al Turzii prevedea pentru repararea străzilor 2,2 milioane de lei în 2017, din care 1,4 milioane în trimestrul I, 630.000 lei în trimestrul II, 170.000 în trimestrul III. Executia bugetară la nivelul trimestrului II arată că s-au făcut lucrări de 1,35 milioane, din care au fost plătite doar jumătate, circa 630.000 lei. Admistrația locală a reușit să cheltuie pentru străzi puțin peste 50% din ce a promis.

În conferința de presă organizată pentru prezentarea Zilelor Turzii, din luna iulie, Bogdan Ursuleanu estima că sponsorizările și donațiile pentru Zilele Orașului se vor ridica la circa 200.000 de lei. InfoAries.ro atrăgea atunci atenția că administrația locală nu a recurs la proceduri de achiziții publice transparente, precum cei de la Câmpia Turzii. Coordonatorul evenimentului, Bogdan Ursuleanu a precizat atunci că procedurile au fost respectate și că oricum o parte a cheltuielilor vor fi acoperite direct de către sponsori.
La rectificarea bugetului local, votată de Consiliul Local în 3 august, suma referitoare la sponsorizări a fost de 87.250 de lei, departe de cei 200.000 estimați de Bogdan Ursuleanu, dar mai crescută decât în anul trecut. A blufat Bogdan Ursuleanu când lansa suma de 200.000 de lei din sponsorizări? Oficiali ai municipalității au precizat sâmbătă pentru InfoAries.ro că suma strânsă din sponsorizări este mai mare de 200.000 de lei și că Zilele Turziise vor fi acoperite în anul 2018 exclusiv din finanțări provenind din sponsorizări și închirierea spațiului.

Dacă e așa, ne vom convinge până la mijlocul lunii septembrie, cel târziu, deoarece orice sumă donată trebuie inclusă în buget prin rectificare bugetară.

Cert este că 2017 este anul în care administrația locală are cheltuieli record cu Zilele Turzii. Primarul Cristian Matei a evitat să prezinte un buget al evenimentului și s-a mulțumit să precize că vor fi cheltuieli “mai generoase” decât în anul trecut

Merită reținut

  • Cheltuielile cu Zilele Turzii sunt estimate la circa 500.000 lei, sumă record, echivalentul modernizării a 10 străzi de 170 metri.
  • Primarul a refuzat să prezinte un buget clar ante-eveniment iar procedurile de achiziție au fost lipsite de transparență
  • Se estimau 200.000 din sponsorizări dar prima rectificare arată că s-au strâns doar de 87.250 lei
  • Asfaltările promise de primar sunt acum sigure doar în cazul Zonei Industriale, proiectul pentru Baile Sărate nu e aprobat iar celelate proiecte nici măcar nu au fost depuse pentru a putea fi aprobate
  • În primele 6 luni ale anului administrația locală a cheltuit 1.3 milioane pentru străzi(a plătit 630.000 lei), față de 2 milioane cât era prevăzut în buget, la începutul anului

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.