Asfaltarea Turzii. Ce ascund autoritățile când vorbesc despre ”strategia de asfaltare”

Asfaltarea Turzii. Ce ascund  autoritățile când vorbesc despre ”strategia de asfaltare”

Asfaltarea Turzii. Ce ascund autoritățile când vorbesc despre ”strategia de asfaltare”

by aprilie 16, 2018 0 comments

Primăria Municipiului Turda a lasant recent pe rețele de socializare un videoclip ce se referă la „strategia de modernizare” a orașului. Filmulețul de câteva minute are scopul declarat de a-i informa pe turdeni despre stadiul procesului de asfaltare a străzilor.

În fapt, prin spotul video administrația locală vrea să îi pregătească pe turdeni cu privire la amânarea asfaltărilor din Turda, de pe arterele principale.

Motivul este unul care dă coșmaruri administrației locale din Turda. Înainte să se apuce de asfaltat drumurile, administrația lui Cristian Matei trebuie să se apuce să le spargă.

Cum se va realiza asfaltarea străzilor în Turda? Strategia de modernizare, pe înțelesul tuturor, sună postarea primarului Cristian Matei de pe Facebook, care are atașată și fimulețul.
Spotul video le explică turdenilor care sunt fazele de derulare a unui proiect (accesarea de fonduri, întocmirea documentațiilor, licitarea lucrărilor).

Matei Cristian

Cum se va realiza asfaltarea străzilor în Turda? ––––––––––––––––––––– Strategia de modernizare, pe înțelesul tuturor Detalii importante AICI:…

Dacă fimulețul le spune turdenilor cum se realizează proiectele, nu le spune în schimb și când anume  va începe asfaltarea orașului.  Filmulețul are în schimb fraze de genul ”muncă titanică”, ca să sugereze efortul susținut ( și continuu) al actualei administrații.

Motivul principal pentru care nu se spune și când vor începe asfaltările majore este acela că administrația locală habar nu are, la această oră, când se poate apuca de lucru.  Se știe însă cu certitudine că nu vor fi  asfaltări majore în această vară.

InfoAries.ro vă explică mai jos, de ce întârzie asfaltările, la Turda.

Pentru a asfalta, Primăria Turda va folosi trei surse de bani: din bugetul local, bani de la Guvern și bani din fonduri europene.

Bugetul local

Până săptămâna trecută, administrația locală avea puține resurse din bugetul local pentru asfaltare. Anul trecut a alocat circa 5 milioane de lei și a asfaltat relativ puține străzi. Săptămâna trecută, Consiliul local a aprobat redirecționarea a 20 de milioane de lei pentru trei obiective de investiții, reabilitrarea drumurilor din Băile Sărate (13,5 milioane lei), reabilitarea unui număr de 17 străzi din municipiu (14 milioane de lei) și construirea sensului giratoriu lângă Parcul din Turda Nouă.

De săptămâna trecută, Primăria Turda are toate resursele necesare să demareze campania de asfaltări, totuși nu o face.

Bani de la Guvern

Administrația locală a obținut din programul PNDL bani pentru asfaltarea unui tronson de străzi în zona industrială în total 23,5 milioane de lei, pentru 13 străzi.

Problema cu banii din PNLD este  că vin greu și pe bucăți. Primarul Tudor Ștefănie a câștigat un PNL prin 2008-2009. În anii 2014-2015, banii nu erau alocați în totalitate.

Colegiul Tehnic Turda a semnat contractul de reabilitare cu fonduri din PNDL în decembrie 2016. Primăria Turda anunța că liceul va fi reabilitat în 2017. Banii încă nu au venit. Așadar, fondurile din PNDL vin mereu cu întârziere.

Banii de la UE

Municipiul Turda a aplicat în baza Planului de Mobilitate Urbană pentru o serie de proiecte de modernizare a coridoarelor de transport (străzile Ștefan cel Mare, Clujului, C Victoriei).

Sesiunea de depunderi de proiecte se încheie în 21 mai. Rezultatele se vor da probabil la începutul lunii iunie.

Până în iunie, administrația locală nu știe oficial ce sume va dispune din finanțările din fonduri europene.

Marea problemă a Primăriei Turda: Pasul 2 al modernizării rețelei de apă-canal

Teoretic, administrația locală se poate apuca de asfaltări mâine, cel puțin pe cele 17 străzi ce sunt finanțate din bugetul local. Nu o poate face deoarece proiectul de modernizare al rețelelor de apă și canal se suprapune pe multe din aceste străzi.

Înainte să se apuce de asfaltări, administrația locală a lui Cristian Matei trebuie să se apuce să spargă drumurile. Asta este ceea ce primarul evită să comunice public și evită să le spună turdenilor.

Peste 100 de străzi din Turda vor fi sparte pentru reabilitarea rețelei de apă și canal.

Până la această dată, Compania de Apă Arieș nu a dat publicității un calendar al lucrărilor ci doar o listă a străzilor pe care aceste lucrări se vor face.

Până când nu se știe calendarul privind modernizarea rețelelor de apă-canal, nu se poate stabili calendarul asfaltărilor. Este greu dacă nu cumva chiar imposibil pentru administrația locală să se apuce acum să toarne asfalt iar Compania de Apă să-l spargă în scurt timp.

Filmulețul ”Cum se va realiza asfaltarea străzilor în Turda? Strategia de modernizare, pe înțelesul tuturor”, al primarului Cristian Matei are de fapt rolul de a-i pregăti pe turdeni psihologic pentru anuțul că asfaltările mult așteptate se vor amâna. O să vedem dacă strategia de PR a primarului, cea referitoare la temporizarea lucrărilor va ține dar și care va fi reacția turdenilor când vor descoperi că ”asfaltările susținute” anunțate de Primărie se vor lăsa așteptate.

Lista străzilor unde se va face reabilitarea rețelelor de apă-canal (sursa: Compania de Apă Aries SA)

null

null

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.