Amenzi serioase și deșeuri ridicate de trei ori pe săptămână, propunerile regulamentului județean de salubritate

Amenzi serioase și deșeuri ridicate de trei ori pe săptămână, propunerile regulamentului județean de salubritate by aprilie 9, 2019 0 comments

Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj, structură asociativă ce reunește toate unitățile administrativ-teritoriale din județ, invită publicul interesat să participe la dezbaterea publică organizată cu prilejul discutării formei finale a Regulamentului Serviciului de salubrizare a județului Cluj, respectiv a indicatorilor de performanță aferenți.

Evenimentul cu participare publică, deschisă, va avea loc la sediul Consiliului Județean Cluj – Calea Dorobanților, nr.106, Cluj-Napoca, în ziua de miercuri, 10 aprilie 2019, începând cu ora 16.00.

Observațiile și propunerile la regulamet pot fi depuse atăt la sediul Consiliului Județean dar și la sediul oricăreia din cele 81 de primării din județ, respectiv la sediul ADI Eco-Metropolitan Cluj – B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 108, Cluj-Napoca.

Noul regulament propune în premieră amenzi record pentru depozitarea neautorizată a deșeurilor, de până la 2000 de lei pentru persoane fizice și 40.000 de lei pentru persoanele juridice.


Regulamentul județean de salubritate urmează să fie redactat în formă finală apoi trebuie aprobat de cele 81 de primării din județ. Acesta va fi inclus în documentația de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului pubșic de colectare, transport și transfer a deșeurilor.

Regulamentul de salubrizare este parte componentă a procesului de colectare, transport şi transfer al deşeurilor municipale și deșeurilor stradale, serviciu care va fi înfiinţat şi organizat pentru satisfacerea nevoilor populaţiei, ale instituţiilor publice şi ale operatorilor economici de pe teritoriul judeţului Cluj.

Acesta privește, în special, modul în care se face măsurarea, facturarea și încasarea contravalorii serviciilor efectuate, menținerea unei bune relații între operator și utilizator, soluționarea rapidă și obiectivă a reclamațiilor utilizatorilor, precum și asigurarea unei calități cât mai ridicate pentru serviciile efectuate conform prevederilor contractuale asumate.

De asemenea, indicatorii de performanță și de evaluare stabilesc condițiile ce trebuie respectate pentru asigurarea corespunzătoare a viitorului serviciu de salubrizare a localităților, aici intrând capacitatea operatorilor de a asigura continuitatea acestuia, adaptarea la cerințele utilizatorilor, excluderea oricărei discriminări, respectarea reglementărilor specifice din domeniul protecției mediului și al sănătății populației

Colectarea deșeurilor urbane se va face de trei ori pe săptămână

Autoritățile locale din județul Cluj au aprobat noul regulament de salubritate în luna august 2018. Printre unitățile administrativ-teritoriale care l-au aprobat se află și Turda. Din documentul de anul trecut lipseau însă indicatorii de performanță astfel că acum se revine asupra regulamentului cu noi precizări.

Potrivit noului regulament, colectarea deșeurilor se va face de trei ori pe săptămână în cazul zonelor urbane și deblocuri și o dată pe săptămână în cazul zonelor ruruale. Regulamentul mai aduce o serie de obligații pentru operatorii de salubritate, în special privitoare la colectarea selectivă. Colectarea deșeurilor se va face pe patru tipuri de deșeuri (hârtie și carton, sticlă și metal, plastic, deșeuri biodradabile).

În situaţia în care dimensiunea punctelor gospodărești nu permite amplasarea a mai mult de 2 containere de 1,1 mc, realizarea colectării separate pe cele 4 fracții menționate mai sus, se va realiza prin amplasarea de recipienți (pubele) în locul containerelor, cu adaptarea frecvenței de ridicare necesare asigurării unui grad corespunzător de colectare a deșeurilor.

În situaţia în care dimensiunea punctelor gospodărești nu permite amplasarea a mai mult de 2 containere de 1,1 mc, realizarea colectării separate pe cele 4 fracții menționate mai sus, se va realiza prin amplasarea de recipienți (pubele) în locul containerelor, cu adaptarea frecvenței de ridicare necesare asigurării unui grad corespunzător de colectare a deșeurilor.

Amenzi mai dure decât propune municipiul Turda

Noul regulament județean vine cu amenzi severe. Unele dintre acestea sunt mai dure decât cele aplicate de municipiul Turda. Spre exemplu, abandonarea sau depozitarea deşeurilor municipale pe spatiile verzi, caile de comunicatie, în locurile publice sau în alte locuri decat cele special amenajate se sancționează cu amenzi între 1000 și 2000 de lei pentru persoane fizice și 20000- 40.000 de lei pentru persoanele juridice.

Prestarea serviciului de salubrizare în afara parametrilor tehnici cantitativi şi calitativi adoptati prin contractul de delegare a gestiunii se va sancționa cu amenzi între 10.000-50.000. Municipiul Turda a suspus spre dezbatere publică noul regulament privind buna gospodărire a municipiului în care sancțiunile maxime aplicate operatorului de salubritate se ridică la 2500 de lei.

Sancțiunile mari incluse în proiectul de propus de autoritățile județene are și o puternică miză de control. Teoretic, după înființarea serviciului județean de salubritate, vechii operatori locali pot continua activitatea dacă au un cotract încă în derulare. Practic, cu amenzi de 50.000 de lei aplicate pentru nerespectarea indicatorilor de performanță sunt la mâna Consiliului Județean.

Regulametul poate fi consultat urmând linkul de mai jos. 

http://www.ecometropolitancluj.ro/DepartmentFileHandler/0/0/regulament-de-salubrizare-cu-indicatorii-de-performanta-489.pdf,

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.