Aberațiile primarului la Ziua Romilor. Va popula blocurile sociale cu polițiști și finanțează ”Școala la Depărtare”

Aberațiile primarului la Ziua Romilor. Va popula blocurile sociale cu polițiști și finanțează ”Școala la Depărtare”

Aberațiile primarului la Ziua Romilor. Va popula blocurile sociale cu polițiști și finanțează ”Școala la Depărtare”

by aprilie 9, 2019 0 comments

Discurs halucinant al pimarului Cristian Matei, o intervenție ce a durat circa 30 de minunte la întâlnirea ocazionată de Ziua Romilor. Edilul șef al Turzii a amestecat ficțiunea cu realitatea și a concluzionat spre final că ”dacă vorbim de orice lucru rău care se-ntâmplă întră în discuție romii”.

Proiectul ”Școala la Depărtare” si popularea blocurilor sociale cu polițiști au fost câteva din aberațiile primarului Turzii.

În același timp, pentru prima dată în ultimii 20 de ani administrația locală derulează o serie de proiecte majore pentru comunitățile sărace: asfaltarea zonei industriale, reabilitarea școlii Poiana și construirea centrului social de recreere din Băile Sărate.

Intervenția primarului Cristian Matei, la Ziua Romilor a fost un amestec de grandomanie, derapaj congnitiv, ficțiune și realitate. Primarul a citat în discursul său ”nenumărate” intervenții ale autorităților locale în sprijinul romilor din Turda. A fost menționat faptul că administrația locală a salubrizat zona Nicolae Teclu de un depozit de gunoaie ”vechi de 40 de ani”. Primarul a menționat introducerea apei și canalizării pentru 100 de persoane pe strada Margaretelor și reabilitarea zonei din jurul blocului L105, reabilitare care costă potrivit primarului circa 600.000 de lei.

Edilul șef al Turzii, recidivează însă cu replici ce par mai mult de domeniul fanteziei, decât din domeniul administrației publice locale. Primarul a vorbit despre ”Școala la Depărtare”, un proiect educativ prin care municipalitatea a cumpărat un microbuz ce va merge în cartierele de romi. Primarul crede că romii vor face școală în autobuz dar proiectul se numește cu totul și cu totul altfel și are cu totul alt scop. Punctul culminant al aberațiilor recente ale primarului a fost mențiunea că va popula blocurile sociale cu polițiști dar și constatarea că romii în căruțe împânzesc Turda, împrăștiind gunoi.

Aveți încă în comunitatea dvs niște oameni proprietari de căruțe și cai care salubrizează deverse curți la diverse pesoane din Turda. Sunt chemați de divese persoane în regim de taxi, primește telefonul ia gunoiul dintr-o curte și-l duce la dvs în comunitate. Și zilnic o sumedenie de căruțe fac acest lucru și vă treziți că fac o rampă. Sigur această rampă se va mări și se va uni de stradă.

Toată lumea mă întreabă ce se întâmplă cu L 105 cu Ceramica, eu nu am ce face în acest blocuri decât să populez cu poliție”, a apreciat primarul Turzii.

Care e adevărul? Strategia pentru romi 2017-2019 e pe cale să expire fără rezultate semnificative

Municipalitatea s-a angajat în 2017să îndeplinească prin strategia locală pentru romi o serie de proiecte sociale. Încluse în strategia 2017-2018 unele sunt lucruri bune, altele au rămas doar aberații pe hârtie.

Spre exemplu, administrația locală se angaja să înființeze 2 noi posturi de de mediatori sanitari. Tot din bugetul local ar trebui să fie asigurate reparațiile curente ale cabintelor de medicină de familie care deservesc comunitățile sărace. Pe listă mai figura sistematizarea străzii Barbu Lăutaru, racordarea locuitorilor din blocul Ceramica la rețeaua de gaz metan, repararea terenurilor de joacă de la unotățile de învățământ din zonele defavorizate, organizarea de activități culturale extrașcolare. Potrivit aceleiași strategii, școlile ar fi urmat să fie susținute pentru a organiza excursii la muzeele din țară ca formă de recompensare a elevilor romi cu rezultate bune la învățătură. O altă prevedere a fost aceea a înființării unui centru socio-medical într-un container metalic. Propunerea e totuși una aiurea pentru anul 2018 și o țară din Uniunea Europeană

Doar un singur punct dintre cele incluse în strategia pentru romi este demarat de către autorități, și anume cel privitor la înființarea programului Școala după școală, culmea chiar în cadrul programului despre care primarul Cristian Matei crede că se numește ”Școala la Depărtare”.

Autoritățile locale au însă în derulare o serie de proiecte incluse în strategia pentru romi. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când o serie de proiecte majore ar urma să fie și finalizate. Printre acestea se numără asfaltarea străznilor din zona Industrială, reabilitarea școlii Poiana și contruirea centrului social de recreeree din Băile Sărate

”Dacă vorbim de orice lucru rău care se-ntâplă întră în discuție romii”, a concluzionat primarul care a constatat că romii sunt implicați în cerșetorie, contrabandă și împrăștierea gunoaielor în oraș. Realitatea e că cerșetoria, căutatu în gunoaie și contrabanda sunt făcute de persoane dintr-un grup social sărac și ne-educat.

Ce a spus Cristian Matei, esențial în discursul său

 • am o relație foarte bună cu liderii romi
 • am pretenția ca oamenii din comunitățile de romi să aibă grijă de bunurile publice și zonele în care trăiesc
 • în acestă vară vom asfalta Margaretelor, dar înainte trebuie să facem niște scurgeri
 • Sunt foarte nemulțumit și mă lupt…până nu o să mai fie niciun un gunoi în Turda.
 • Au fost montate 9 baterii de pubele ecologice, anul acesta vor fi montante încă 4, la anul alte șase și în 2021 alte cinci
 • 100 de persoane beneficiază de apă în Msrgaretelor.
 • Zilnic echipele serviciului locativ renovează locuințele sociale din oraș.
 • 600.000 de lei investiți în modernizarea zonei de langă blocul L105
 • Anul acesta se va asfalta Teclu și Margaretelor
 • Se vor da locuri de casă pentru romi
 • Se va face un teren de fotbal

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.